19/07/2018: ESC.REC. X DE PERIFEER X VALKHOF FESTIVAL

June 27, 2018    News

(I decided to write this page in Dutch, since it’s about a local event)

Op donderdagavond wordt de Valkhofkapel gevuld met een programma van platenlabel Esc.rec. en podium De Perifeer, beiden gerund door Harco Rutgers vanuit Deventer. Op deze avond zal de cello een sleutelrol vervullen, of in ieder geval is dit instrument een van de verbindende factoren tussen de drie concerten in dit vooruitstrevende totaalprogramma.

DIANNE VERDONK
Dianne Verdonk bedenkt, bouwt en bespeelt nieuwe elektronische muziekinstrumenten met als doel een ultieme, persoonlijke vorm van muzikale expressiviteit te bereiken. Eerder bouwde ze La Diantenne – een buigbare metalen plaat waarmee ze kleurrijke, electro-akoestische liedjes maakt – en de Bellyhorn, een beestachtig en ook knuffelbaar instrument dat je bespeelt door in een grote hoorn te zingen waardoor hele lage, voelbare bastonen ontstaan. Vanavond bespeelt Dianne onder andere een instrument waaraan ze de laatste weken heeft gewerkt: een pendule die heen en weer zwaait over objecten die je kunt verplaatsen, weghalen of toevoegen.

PAUL DE JONG
De inmiddels al decennia in de VS woonachtige Paul de Jong is waarschijnlijk beter bekend als mede-oprichter van het alom geliefde collagepop-duo The Books. Sinds The Books er in 2011 een punt achter zette, bracht hij met IF en YOU FUCKEN SUCKER twee fantastische solo albums uit, die internationaal nogal de aandacht trokken. Vandaag op het menu: emotionele acrobatiek met behulp van – verrassing – cello’s (of dingen die ooit cello’s geweest zijn), gelardeerd met een bodemloze voorraad exotische Americana en absurde geluidsfragmenten.

ANDI OTTO
Andi Otto bespeelt het door hemzelf ontwikkelde instrument ‘Fello’, een soort kruising tussen een boog en een cello, wat de Duitser in staat stelt het geluid van zijn instrument live elektronisch te bewerken via bewegingen met zijn strijkstok. Verder op het imposante resumé van deze kunstenaar: vijf albums, oprichting van het Pingipung label, een residency bij de befaamde Hamburgse Golden Pudel Club, en een carrière als onderzoeker en docent binnen de elektronische muziek.

Check ook het programma op 18 juli, een samenwerking van De Perifeer en Extrapool.

Datum: 19 juli 2018
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Valkhof Festival, Nijmegen
Entree: Gratis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.