07/05/2017: ACSH #55 – MeSm (Roel Meelkop & Jos Smolders) + Tijs Ham

April 13, 2017    Ass-crack Stage-hack

(I decided to write this page in Dutch, since it’s about a local event)

Twee indringend intieme, wellicht zelfs spirituele concertervaringen op deze zondagmiddag editie van ACSH in De Perifeer.

MeSm bestaat uit het kersverse duo Roel Meelkop en Jos Smolders. Beide muzikanten behoren al decennia tot de crème de la crème van de Nederlandse experimentele scene. Smolders verving een aantal jaren geleden radicaal zijn laptop voor een modulaire synthesizer en is inmiddels een van de zeldzame muzikanten die dit instrument wérkelijk tot in de puntjes beheerst. Hij heeft het idee van een nauwgezet vooropgezette compositie verlaten, vertaalde de methode van Zen kalligrafie naar een werkmodus voor zijn modulaire synth sessies en laat zich uitermate doeltreffend leiden door de flow van het ‘hier’ en ‘nu’. Een welhaast perfecte match met de ontwikkeling van Roel Meelkop, bij wie de werelden van experimentele elektro-akoestische muziek en helende, therapeutische klankconcerten zich in de afgelopen jaren in toenemende mate hebben vermengd. Een vermenging die zowel merkbaar is aan een vrije en toch zeer doelmatige (Zen) behandeling van klank, compositie en improvisatie, als in een geleidelijke verschuiving van zijn instrumentarium richting een variëteit aan klankschalen, gongs en aanverwante instrumenten. Verwacht een bijzonder concert, wat bij voorkeur als onbeschreven blad wordt ondergaan.

STATES is een live electronics performance ontwikkeld door Tijs Ham in BEK (Bergen Senter for Elektronisk Kunst in Noorwegen). De grens tussen luisteraar en performer wordt in de Nederlandse première van dit ambient/drone stuk onderzocht en doorbroken. Een recursieve en zelf-balancerende klank-setup wordt bespeeld tot het moment dat het systeem zich in een spannende staat begeeft… En dan wordt het systeem losgelaten. Het systeem ontwikkelt zichzelf door terwijl de performer zich terugtrekt in de rol van aandachtig luisteraar. Totdat er weer wordt ingegrepen en er een cyclus ontstaat van luisteren en spel… controleren en loslaten…

Datum: Zondag 7 mei, 2017
Deur open: 14:30 uur
Aanvang: 15:00 uur
Entree: 10 euro (tickets via Ticketpunk)
Locatie: De Perifeer, Mr. H.F. de Boerlaan 151, Deventer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.