Skip to Content

Review in Pat-Sounds

Microwolf - You Better Go Now: "ontzettend originele, spannende en onheilspellende plaat, met schitterende samples, dronken wijsjes en prachtige huiskamer akoestiek"

Published: April 1, 2015
Tags: esc.rec.47, Press

PREVIOUS
NEXT
RANDOM

Microwolf – You Better Go Now
Review by J M van Wessem in Pat-Sounds:

Microwolf is Benjamin van Vliet, een in Amsterdam woonachtige multi-instrumentalist die na een leuk EPtje nu zijn debuutalbum You Better Go Now heeft uitgebracht. You Better Go Now is een bijzonder intrigerende plaat geworden, waarin hij in zijn eentje op hypnotiserende wijze duistere folk-klanken combineert met een ijzingwekkende stem, op een manier die velen zullen kennen van bijvoorbeeld The Microphones.

De vergelijking met The Microphones komt niet uit de lucht vallen: het album opent namelijk met een ode aan die band met het nummer The Microphones. Op onheilspellende wijze worden repeterend gitaargetokkel, piepende feedback, troosteloze stem-samples en spannende koortjes tot een duister geheel gekneed, precies in stijl van Microwolf zijn inspiratiebron. Maar waar deze opener duidelijk leent uit het repertoire van The Microphones, weet Microwolf op de rest van de plaat een volstrekt uniek geluid te creëren. Op het met elektronisch percussie ingezette Sovereign worden op overtuigende wijze stuk voor stuk verscheidene instrumenten toegevoegd, eindigend in een ontrafelende kakofonie van achtergrond stemmetjes en een outro met wederom die elektronische insteek. Dit nummer wordt daarmee een soort hemelse sfeerzetting, waar je de regen op de ramen hoort tikken. Dat herfst-gevoel overheerst ook op de rest van de plaat, met als hoogtepunten de afsluiters Silly en Hangman. Op Hangman leiden slim gekozen stiltes, samples van miauwende katten, gezucht en het gedruppel van een kraan tot dat ultieme zondag-ochtend gevoel, terwijl je op Silly een soort meanderend dronkemansgeluid hoort waar je bedwelmd van raakt. Maar Microwolf benadert je hier soms ook op een meer toegankelijke, zelfs rockende, manier. Het rock-nummer It Will Fall leunt bijvoorbeeld sterk op blazers en elektrische gitaar, en het akoestische Salt Lake zou bijna een succesvol popnummertje kunnen zijn. Dat vat de echte kracht van You Better Go Now samen: de plaat is een zeer veelzijdig geheel, dat permanent is gesterkt door de perfect opgebouwde instrumentatie en de zeurende maar oh zo geschikte stem van Benjamin van Vliet en zijn mompelende koortjes.

Microwolf, oftewel Benjamin van Vliet, brengt met You Better Go Now een ontzettend originele, spannende en onheilspellende plaat uit. Met deze volledig in zijn eentje opgenomen plaat weet hij het perfecte herfstgevoel te creëren, met schitterende samples, dronken wijsjes en prachtige huiskamer akoestiek. We zijn benieuwd of hij hiermee wat naamsbekendheid krijgt; ik hoop het ten zeerste. You Better Go Now kan zich namelijk op alle vlakken meten met de indie-folk legendes The Microphones.

No comments yet.