Skip to Content

VPRO 3voor12

Ass-crack Stage-hack #21 (review)

Published: July 10, 2012
Tags: Press

PREVIOUS
NEXT
RANDOM

“Het is de tweede keer nu dat de Ass-Crack Stage-Hack in het Deventer Havenkwartier een zondagmatinee voor kinderen organiseert. Kindermuziek? Hoor ik u verzuchten. Muziek voor kinderen? Loop een rondje meneer met je Studio 100 broddelwerk. Da’s maar voor kinderlokkers uit de afvallige provincie. Inderdaad is de gedachte dat er een ‘speciale’, over het algemeen flink verdebiliseerde muziek zou bestaan voor het grut (die kleine hersentjes zouden immers echte muziek voor echte mensen nog helemaal niet aankunnen!) bij uitstek intellectueel verwrongen. Om een bekende tv-recensent maar eens aan te halen “dat leidt na het tweede jaar al tot regressie.” Echter wees gerust, een dergelijke formule is in het geheel niet wat er vandaag wordt beoogt. Ass-crack wil uitproberen en uitdagen. Een soort muzikaal koekhappen met andere woorden of misschien muzikale Haribo. “Und Erwachsenen ebenso” en al wat dies meer zij.

We beginnen met het kleine gespuis zelve, de Kids Orchestra. Moet eigenlijk meervoud zijn, want een heel aantal groepjes van verschillende basisscholen in Deventer hebben zelf prachtige en kleurrijke instrumenten geknutseld van allerlei huis-tuin en keukenmateriaal en brengen hierop eigengemaakte composities te horen. De composities hebben ongeveer de lengte van wat het gemiddelde straight-edge bandje van op de hoek aan nummers te berde brengt, maar het geeft allemaal niets want zo verslapt de aandacht niet en komt iedereen aan de beurt. Er zijn zelfs complete muzieknotatiesystemen ontworpen! Wat opvalt is dat vooral het ritmische componenten de boventoon voeren, en daar kan je met goed fatsoen niet over klagen. Er wordt tegen lege flessen getikt, op elastiekjes getokkeld en het schudt en het schommelt allemaal fijntjes. Grut blij, pa en ma blij. En een verrijking om eens gezien te hebben!

Tijdens de pannekoeken en limonade is de beurt aan Bertin, die zijn muziek op een naar het lijkt inderhaast van de schroothoop geredde instrumentarium (Casio’s, gast!) aan de man brengt. Bertin is afkomstig uit het de Extrapool-scene in Nijmegen en dan heb je bij mij al gelijk een streepje voor. Het is een dadaïstische santenkraam wat hij ten gehore brengt maar alles wel gesmeerd door licht verteerbare melodieën. Jammer dus dat de hele goegemeente er doorheen lult zodat Bertin het na een minuut of tien al gelaten voor gezien houdt.

Stijn uit de afvallige provincie is de artiest die het vandaag mag afsluiten. De gast is funk tot in zijn bilnaad en heeft een fantastische handel aan oude puike synthesizers tot zijn beschikking, maar maakt van die gegevens gelukkkig geen groot punt een trekt alras stevig van leer met nu al legendarische krakers als ‘Discokikker’ en ‘Poesje in mijn hoofd’ (“Nasty!”), terwijl hij het ene na het andere blaag op het podium trekt en aan het slamdancen brengt. Maar laat u door alle grappen en grollen niet misleiden want Stijn is een begaafd muzikant die moeiteloos en als een funky kanonnier de ene na de andere voltreffer lanceert op het gewillige publiek. Beetje Prince, beetje Stevie, een fijne cover van Doe Maar en superlollig bovendien. Als hij op het eind nog wat improviseert op thema’s die de kinderen hem aandragen (“Babypoesjes!” “Het EK!”) is het feest compleet. Een vrolijke middag, en daar komt geen ironie bij kijken.”

Lourens Scholing

No comments yet.