Kindamuzik

December 2, 2005    esc.rec.06, esc.rec.07, Press

Review in Kindamuzik (www.kindamuzik.net):
Niet één, maar twee debuutalbums besloot Marc Fien, de man achter het Maga-project, uit te brengen. Twee schijfjes met verschillende stijlen, zou je na één keer luisteren zeggen, om later tot de conclusie te komen dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn in deze smeltkroes van elektronische muziek.

Fien, van jongs af aan al bezig met muziek en dan vooral met drummen, heeft een aardig muzikaal verleden. Hij speelde in verschillende bands en experimenteerde met veel verschillende stijlen. Het digitale spectrum genoot wel steeds zijn voorkeur. Met de nodige producties op de plank en na positieve feedback uit zijn omgeving, besloot Fien twee debuutalbums uit te brengen.

My Mind Machine en The Wired One worden beide gekenmerkt door veel verschillende muziekstijlen dwars door elkaar. Zo hoor je electro, dub, acid en funk willekeurig door elkaar gemixt en ingenieus in elkaar gemetseld. De veelzijdigheid van Fien komt op beide albums duidelijk naar voren en zijn voorliefde voor experimentele muziek maakt het geheel uniek.

Met My Mind Machine is Fien vooral op de dansvloer succesvol. Experimentele funk met zelf meegedrumde ritmes zorgen voor gewaagde, dansbare tracks die in zijn residency in Kampen ( of all places ) maar ook in de hippe tenten van Amsterdam goed tot hun recht komen.
Vooral ‘Acid Drops’ is met goede samples en lekkere funk een heerlijke, sfeervolle beukplaat.

The Wired One is wat rustiger, maar niet minder experimenteel. Opener ‘Mono Acid’ heeft een goede opbouw en uitdagende ritmes. Deze schijf is als geheel beter beluisterbaar, maar ook iets minder gewaagd dan My Mind Machine . De vele samples houden het geheel wel boeiend.

Het is even wennen aan de experimentele geluiden van Maga, die avontuurlijk zijn en waar de luisteraar in moet groeien. Beide albums hebben beslist hoogtepunten, maar vooral My Mind Machine mist soms ook cohesie, wat het lastiger maakt om de schijf als geheel te beluisteren. Hoe dan ook, een mooi debuut en het wordt interessant om te volgen wat Maga in de toekomst nog meer te bieden heeft.
(Bas Hüsstege)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.