Skip to Content

OOR

Binnensuis (review)

Published: September 13, 2007
Tags: esc.rec.15, Press

PREVIOUS
NEXT
RANDOM

OOR (www.oor.nl):

Te laat ontdekt! Binnensuis is de soundtrack van een dansvoorstelling van Bram van den Oever (Gluid), Janneke Lenzen en Jehudi van Dijk die in juni te zien was bij De Kofferbak in Kampen. Wat had ik die voorstelling graag gezien. Binnensuis voor de oren is briljant. Ja, briljant ja. De door Van Dijk geschreven teksten gaan over een vereenzaamde en wereldvreemde vrouw die met de stem van Lenzen en de geluidsexperimenten van Van den Oever tot leven wordt gewerkt.

Vanaf de eerste seconde trekt Binnensuis je onder haar huid, laat je haar smetvrees, angsten en neuroses beleven en maakt zich een klein half uur later weer van je los. Een intrigerende en confronterende ervaring rijker. Met dank aan Van den Oever die zijn muziek – soms knisperend en rustig, dan weer hectisch en verontrustend – volledig in dienst stelt van het verhaal dat Lenzen op haast alledaagse wijze vertelt. Doen ze zo goed dat ik in bijvoorbeeld ‘Ik Meng Me Er Gewoon Tussen’ of ‘Niet Omkijken’ de neiging moet onderdrukken de cd uit te zetten. Té confronterend. Kijk, dat is kunst geschreven in hoofdletters.

De dansvoorstelling heb ik gemist, maar dankzij het kleine platenlabel voor elektronische experimenten ESC.REC. uit Deventer kan ik toch nog van Binnensuis genieten. En dat zou iedereen moeten doen. Wees er wel snel bij, er zijn maar vijftig exemplaren beschikbaar.
(THEO PLOEG)

No comments yet.