Skip to Content

Gonzo (circus)

Midazolam (review)

Published: September 9, 2009
Tags: esc.rec.22, esc.rec.23, Press

PREVIOUS
NEXT
RANDOM

Review in Gonzo Circus:

Esc.rec. is zo’n label dat je moet koesteren. In alle opzichten staat kwaliteit voorop, maar nog belangrijker: het geeft een exclusief en eigentijdse beleving bij het consumeren van muziek. Hebberig makende verpakkingen, uitnodigende vormgeving en met twee benen in ons interactieve digitale tijdperk.
Zo ook de nieuwste van Robert Witt. Er staat de helft van een aantal composities op. De eerste zeven tracks passeren met ieder vier seconden stilte. “Download ‘Midazolam’ tracks 1-7 (esc.rec.22) for free through www.escrec.com“, zegt het hoestekstje.
Vooralsnog begint de cd met leegte. En leegte is een essentieel element in Witts muziek. Het prikkelt de verbeelding. Daarom is het jammer dat je bij een eerste beluistering op het verkeerde been wordt gezet. De geluidsbewerkingen gaan op het schijfje richting minimal-techno en space-dub en zijn daarmee niet de sterkste composities op ‘Midazolam’. Natuurlijk weet Witt de aandacht vast te houden door een avontuurlijk gebruik van zijn knisperend bewerkte omgevingsgeluiden. Maar de voortkabbelende “underbeats” verhogen de voorspelbaarheid. Gelukkig wordt vanaf track 11 tot het slotstuk nr.13 het geheel dynamischer en dringen de stukken dieper door tot achter onze gehoorgangen.
Eigenlijk had de hoestekst moeten zijn “First download tracks 1-7…”. Want het zijn precies de downloads, die ‘Midazolam’ boven het geluidsveld uit tillen. Daar straalt het speelse experiment en is de onderhuidse spanning voelbaar. Daar zitten de prachtige fragiele soundscapes, die je in de flow meezuigen naar het fysieke schijfje.
(hv)

No comments yet.