Skip to Content

Interface

Ambi (article)

Published: May 31, 2011
Tags: esc.rec.29, Press

PREVIOUS
NEXT
RANDOM

Interface:

“Elke editie kiezen we een demo van de maand die op Interface.nl wordt geplaatst. Deze maand is dat Transfolmer – Magnetic Storm.

Magnetic Storm is gemaakt door Tjeerd Folmer, die onder de doeltreffende naam Transfolmer al diverse albums online heeft uitgebracht. Het is een ambient track waarin Folmer, net als in veel van zijn andere tracks, klank tot in de details onderzoekt. In het geval van Magnetic Storm draait het om een Guzheng, een Chinees siterachtig snaarinstrument. Een opname van een arpeggio, gespeeld tussen kam en stemmechanieken van de Guzheng, werd met de plug-in Morph van Prosoniq gemorphed met melodieën uit de Dimension Pro synthplug-in. Zo ontstaat een mooi golvend geluid met resonerende boventonen met een tweede layer in het (sub)laag en af en toe een uitbarsting van digitale bijgeluiden. Om het geheel weidser en betekenisvoller te maken, bewerkte Folmer de klank met een impulse response-reverb. Op zich een simpel idee, maar om het echt goed te laten klinken moest er nog flink met de eq gewerkt worden.

Folmer zegt bij deze track geïnspireerd te zijn door de werkwijze van de Canadese artiest Tim Hecker. Het resultaat daarvan is dat hij melodieën en akkoorden eerder suggereert dan expliciet speelt; je hoort meer dan wat er daadwerkelijk gespeeld is. Magnetic Storm is behalve een fraaie oefening in boventonen ook een heel teder en ontroerend stuk muziek; tijdloos en filmisch Iets wat trouwens ook gezegd kan worden van de andere tracks op Transfolmer’s minialbum Ambi.”

No comments yet.