Kicking The Habit

January 12, 2012    esc.rec.31, Press

Review in Kicking The Habit:

“Beklijvende muziek maken gebaseerd op geluiden die lukraak ergens zijn opgenomen; het is een kunst. En laat Bram van den Oever hier nu eens heel bedreven in zijn, zo bewees hij in 2006 al met een eerste album onder de naam Gluid. Tussen 2007 en 2010 hield hij zich vooral bezig met muziek voor theater- en dansvoorstellingen, maar het afgelopen jaar stortte hij zich op het maken van een nieuw album. Een beperking schudde hij af: de muziek hoefde niet enkel meer uit field recordings te bestaan en gebruik van organische instrumenten was voortaan toegestaan (we horen onder meer harp en vibrafoon). Maar verder maakte Van den Oever enkel gebruik van een bijna antieke Akai-sampler en een Atari-computer voor dit tweede Gluid-album, genaamd Twee.

Het wonderlijkste aan Twee: die zelf opgelegde beperking als het om apparatuur gaat hoor je niet af aan deze weids klinkende, gedetailleerde elektronica, die kraakhelder is geproduceerd en gemixt. Donkere opener Where R U From zet je nog even op het verkeerde been, alsof je naar een donkere, instrumentale hiphopplaat begint te luisteren, maar al snel worden Gluid’s klanken veel lichter en inventiever van toon. Songtitel en geluid vloeien soms fraai in elkaar over, zoals het opgenomen geluid van klaterende druppels dat de basis vormt voor de beats van Drupp. ‘Mek mek’, zo hoor je een gesamplede kinderstem steeds herhalen in het speelse middenstuk Mek, terwijl een speeldoosje het zowaar dansbare, wat donkerder Chasing David inluidt. Rustpunten zijn er ook; ontspannende borstelritmes en meerdere lagen ambientgeluiden zetten de toon in Plants, terwijl Into The Woods – wederom natuur als inspiratie – bestaat uit zacht knisperende beats met pianoklanken: inderdaad een geschikte soundtrack voor bij een boswandeling.

Vindingrijk, melodieus en even eigenzinnig als toegankelijk: op de valreep van vorig jaar maakte Gluid een must hear voor liefhebbers van experimentelere elektronica. Twee is in zijn geheel te horen en te bestellen bij label esc.rec. (JR)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.